Vorige Volgende
 
Paul Boerman's:
vliegerfotografie.nl

Hoe gaat foto's maken met een vlieger in zijn werk?

Met een sleevlieger van 1 bij 2 meter kan een gewicht geheven worden van ongeveer 500 gram, bij windkracht 4 Beaufort. Kijk goed op buienradar of de wind niet te grote krachtverschillen heeft en let ook op windstoten, die kunnen soms zeer groot zijn. Dan is het heel moeilijk de vlieger in bedwang te houden en wordt het een gevecht.

Je laat de vlieger op met een lijn van ongeveer 50 meter en verankerd de lijn met een grondanker. Dertig meter onder de vlieger, komt aan de vliegerlijn een extra lijn in een lus te hangen. In deze lus wordt een fibervliegerstok van 1,5 meter lengte, gefixeerd opgehangen. Aan deze stok wordt de Pavlicon bevestigd, met camera en verdere attributen.

Nu kan de vlieger voorzichtig losgelaten worden, alvorens de zender / ontvanger en de TV camera gecheckt te hebben. Belangrijk is natuurlijk dat de plek die we op de foto willen hebben goed gekozen is. Van te voren weten we precies de windrichting en of de plaats waar we de vlieger oplaten toegankelijk is. Goed hulpmiddel is een topografische kaart, waar alles opstaat, ook eventuele hoogspanningsmasten (heel ver vandaan blijven!).

Belangrijk is ook dat alle batterijen goed opgeladen zijn, want een fotosessie kan soms langer duren dan gedacht. Na de foto's gemaakt te hebben kan de vlieger voorzichtig weer binnen gehaald worden. Kontroleer bij vertrek of je al je spullen weer bij je hebt, vaak wordt het grondanker makkelijk vergeten. Verder raad ik aan niet in weilanden te gaan waar nogal veel koeien staan, liever zonder koeien, zeker geen paarden, dat geeft zeker problemen.