Vorige Volgende
 
Paul Boerman's:
vliegerfotografie.nl

Vliegers

Slee'tjeLuchtfoto's maken met een Super Slee.

In oktober 2005 kocht ik een Power Sled van 1 bij 2 meter, deze is geschikt voor personen vanaf 16 jaar.
Hij kan ingezet worden tussen de 2 en 5 Beaufort, bij windkracht 4 heeft hij een trekkracht van 12 kg wat inhoud dat je touw moet gebruiken met een trekkracht van 80 kg.

De Pavlicon kan met gemak gelift worden, zelfs bij windkracht 2. Door het anker wat aan de vlieger zit is hij erg stabiel en kan zelfs ingezet worden bij windkracht 5,5 zonder rond te gaan draaien.

Luchtfoto's maken met een Sanjo.

SanjoDe SANJO is een zeer goede vlieger voor luchtfotografie. Hij is stabiel, vliegt goed bij weinig wind en staat dan ook hoog.
Bij 2,5 Beaufort staat hij op zijn hoogst. Door het geringe gewicht (270 gram) van de PAVLICON incl. camera, zijn zelfs luchtfoto's bij 2 Beaufort te maken.
Alhoewel de vlieger in deze situatie niet zo hoog komt.

Tot en met windkracht 4 (28 km/u) is te vliegeren, mits geen windstoten, maar de vlieger staat laag en trekt geweldig (wind recht op de vlieger).
Het binnenhalen van de vlieger moet bedachtzaam gebeuren bij windkracht 2,5 aangezien hij naar links of naar rechts duikt. De SANJO is dan weinig gebogen en is dan snel uit balans.

Tips & Trucs

  • Luister naar het regionale weerbericht en de voorspelling voor die dag.
    (windrichting, windkracht, toename of afname van buien).
  • Gaat het weer veranderen dan wordt de wind variabel in kracht en in snelheid.
  • Houdt rekening met windrichting, hoogspanningsmasten, bossages, waterpartijen en of je vlieger niet beland in een onbereikbaar gebied.
  • Bepaal met een windsnelheidsmeter of een urnster of de veschillen niet te variabel zijn (de Sanjo is maar voor een kleine variabel te tuien).
  • Je hebt ongeveer 100 meter om je heen nodig aan open ruimte om vrij te kunnen werken.
  • Je moet vooruit en achteruit kunnen lopen, wanneer de wind aantrekt of vermindert.
  • Bekijk eerst 10 minuten de vlieger op 20-30 meter hoogte, hoe hij reageert op de wind (duikvluchten zijn natuurlijk uitgesloten wanner je fotografeert).
  • Zorg ervoor dat een vlieger nooit kan landen op een snelweg, in open water of in een hoogspanningsmast.